Водоводна и канализациона инфраструктура у Републици Српској

Братунац

Пројектна област

Општина Братунац простире се у источном дијелу Босне и Херцеговине и  Републике Српске. Површина општине је 293 км2 а број становника је према процјени 21.800. Општину Братунац чини двадесет седам мјесних заједница.

Сусједи су јој општине Сребреница на југозападу, Милићи на сјеверозападу и Зворник на сјеверу.

Лијева обала ријеке Дрине, у дужини од 68 км, представља природну границу Братунца са сусједном Србијом (општине Љубовија и Бајина Башта).

Земљиште уз ријеку Дрину, као равничарски појас од 174 до 300 метара надморске висине- чини 30% укупне територије Општине. Претежни-брдски дио досеже до надморске висине од 772 метра.

Положај општине Братунац

Братунац кроз који протичу рјечице Крижевица и Глоговска ријека, смјештен је у равничарском појасу општине, на надморској висини од 180 метара.

Питање водоснабдијевања општине Братунац ријешено је путем градског водоводног система и више мањих водоводних система. Према томе, у погледу организованог снабдијевања водом подручја општине Братунац не може се говорити о постојању јединственог водоводног општинског система, јер су у функцији и мањи локални системи.

Са градског водоводног система (систем је пуштен у функцију 1983. године) снабдијевају се градско језгро и мања насеља Раковац, Подчауш, Бјеловац, Красанпоље и Реповац са укупно 11077 становника као и индустрија која нема посебно изграђене системе.

 

Приоритетни циљеви пројекта:

  • Изградња новог бунара
  • Продубљивање и чишћење постојећа три бунара
  • зузимање земљишта у зони водозахвата (3 000 м2)
  • Санација резервоара
  • Замјена азбест цементних и цјевовода малих пречника, проширење и мониторинг водоводног система
  • Извођење прикључака (индивидуално, колективно становање, јавни и привредни објекти)> Општине

Претрага
Сва ауторска права задржана Влада Републике Српске 2012.