Водоводна и канализациона инфраструктура у Републици Српској

Невесиње

Невесиње град (популација ~ 5.000) и општина се налази у југо-источном дијелу Републике Српске.Општина се простире на површини од око 1.040 км2, са 13,758 становника који живе у 56 мјесних заједница. Град се налази на великој равници (~ 860 мнм), као и другим насељима. Клима је континентална са кратким љетима и дугим хладним зимама. Општина граничи са општинама Гацко, Калиновик, Билећа, Берковићи, Мостар и Коњице.

Локација општине Невесиње

Први концепт водоснабдијевања је дефинисан још од времена Аустроугарске прије сто година и још увек је на снази - транспорт од извора до резервоара и дистрибуције до потрошача. Језеро Алаговац је направљен за потребе водоснабдијевања 1964. Квалитет воде  је био веома добар све до посљедње деценије прошлог вијека, али када је почео да се смањује, уведено је неопходно дозирање хемикалија. Не постоји одвод отпадних вода у језеро, али због недостатка одвођења кише у окружењу, вода језера је почела да се све више и више мути. Захватање  воде се врши на обали језера и веома близу постројења за пречишћавање вода Алаговац. Постојећа црпна станица за сирову воду даје 55 л / сец до ППВ. 

ППВ Филтери и пумпна станица

Канализациони систем у Невесињу је планиран као одвојен систем. Око 30% становништва је прикључено на канализациони систем (~ 900 веза). Укупна дужина постојеће канализације је ~ 12 км. Кишни дренажни систем је ~ 3 км. Отпадне воде се испуштају у Ждријело. Вода од кише дренажног система тече у правцу језера Алаговац. Индивидуалне куће немају одговарајуће септичке јаме - отпадна вода тече кроз земљу.

Приоритети дефинисани од општине:

Реконструкција ППВ Алаговац

Реконструкција водоводне мреже у Невесињу

Изградња водоводне мреже у Шеховини, Оџак и Залужје

Изградња канализационе мреже у насељима Миљевац, Доња Шеховина и Стрелиште


> Општине

Претрага
Сва ауторска права задржана Влада Републике Српске 2012.